Jump to content
Forums Gone... but not forgotten!
Pontiac of the Month

Damon Lewis' 1977 Can Am

2021 July
of the Month

  • Welcome!

    Welcome to Forever Pontiac, where we keep the memory of Pontiac alive with great discussion, maintenance tips, restoration/modification progression "blogs" and help from professional & DIY mechanics. Also, wonderful competitions that occur regularly. Please register for an absolutely free account to join in!

harmonic balancer


Recommended Posts

I've tightened up a lot of my suspension including body mounts. Now I notice vibration that continues even when I push in the clutch. My 77 Trans Am has low miles. I am considering replacing the harmonic balancer since it is probably original. Has anyone else done this and experienced a noticeable benefit? I am also going to look at engine and transmission mounts. Engine and transmission mounts would also be original.

Link to comment
Share on other sites

Tired of these Ads? Register Today!

Thanks for getting back to me. The vibration seems to be the worst at around 50 mph. It's noticeable at lower and higher speeds but seems to be at it's max around 50mph. When the vehicle is stationary I do not notice the vibration in the pedals. When up to speed I've pushed in the clutch and the vibration is still there. At max vibration it's noticeable in the rear view mirror.

I've replaced bushings to include, upper/lower control arms, front/back sway bars, new upper/lower ball joints. Once I replaced the body mount bushings I noticed the vibration much more. I feel it in the gas pedal as well as in the Hurst shifter.

Prior to replacing the body mounts the vibration was not as noticeable. Prior to replacing the body mounts I would notice the vibration at about 55 mph and only until I hit 60 mph. Replacing the body mounts seems to have magnified the vibration. I expected some of that but I am concerned there's something wrong vs just more feedback from the engine as a result of poly bushings.

I believe the vibration is coming from the transmission forward. Any engine mount bushings or transmission support bushings would be original. The harmonic balancer is also original. Other than those three things I am not sure what else it could be.

I have also had it aligned and the wheels balanced.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Any chance the driveshaft has lost a balance weight or the pinion angles are so bad between the transmission and differential? I am just thinking of another possible source of the vibration.

Link to comment
Share on other sites

I'd say yes those are definitely a possibility. I assume the driveshaft balance weights can just fall off over time. Sounds like those weren't on there very securely any how. Also rebalancing the drive shaft seems like an relatively inexpensive test. The pinion angles could be off as well. I've had the car since 86 and it has almost 30k miles on it. My cousin bought it new.

All are good ideas for what to cross off the list. I guess it's hard to determine the exact fix but more a process of elimination. 

Link to comment
Share on other sites

I've found out that my motor mount and my manual transmission mount are both old cracking rubber. That could be where my vibration is coming from so I plan to replace those. Now the debate is rubber or poly. Since I'm on a quest to reduce vibration I am thinking of rubber but could use some advice.

Link to comment
Share on other sites

Rubber typically is better at damping vibrations over poly.

Link to comment
Share on other sites

Sweet looking ride. I hope you drive it look you stole it from time to time!

Another thought - tires and wheels. Are the tires and wheels balanced properly? Are they flat spotted at all? On one very rare occasion I had a steel belt separate on a rear tire and it would cause a vibration in the back end of the car at low speed (it was the driver rear at the time).

Are the front hubs on tight enough? Are the bearings in good shape and greased properly?

I'm still with Two Lane on this but I am thinking about other possibilities too.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

I'd like to provide a quick update. The motor mounts and the transmission mount have been replace. The rubber mounts were totally cracked as they were original. As a result the vibration is completely gone and it drives like new. Thanks again for the excellent direction. I really appreciate it.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

We are happy to help a brother out. Thanks for providing the update. We appreciate it.

Edited by Frosty
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

Tired of these Ads? Purchase Enhanced Membership today to remove them!
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.